Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Μαρακές


Μια φορά κι έναν καιρό…
Έτσι ξεκινούν τα παραμύθια. Το μακρινό 1917 ένας Γάλλος ζωγράφος με το όνομα Ζακ Μαζορέλ ταξίδεψε ως το Μαρόκο. Κάθισε μερικές μέρες στην Καζαμπλάνκα και μετά επισκέφθηκε το Μαρακές. Αμέσως ερωτεύτηκε τα χρώματα και το φως της περιοχής και αποφάσισε να χτίσει εκεί σπίτι με κήπο. Για 40 σχεδόν χρόνια ήταν ευτυχισμένος. Καλλιεργούσε με αγάπη 135 είδη φυτών κι όσοι τον επισκέπτονταν νόμιζαν πως είχαν μπει στον Κήπο της Εδέμ.
Ο Παράδεισος όμως είναι ακριβός. Το 1947 άνοιξε τον κήπο στο κοινό, μήπως και καλύψει κάπως τα τεράστια έξοδα συντήρησης, αλλά στη ζωή υπάρχει και το απρόβλεπτο. Ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο, ο ακρωτηριασμός του αριστερού του ποδιού και τέλος το τεράστιο οικόπεδο με το σπίτι μαζί πουλήθηκε.

Τα χρόνια περνούσαν, ο κήπος ρήμαζε εγκαταλειμμένος και λίγο πριν κατεδαφιστεί, για να μεταμορφωθεί ολόκληρη η περιοχή σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, εμφανίστηκαν ο σχεδιαστής Yves Saint-Laurent και ο φίλος του Pierre Bergé.
Οι κηπουροί έγιναν 20, τα φυτά 300 και ο κήπος μεταμορφώθηκε πάλι σε παράδεισο. Σήμερα είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο στο Μαρόκο.
Πώς τελειώνουν τα παραμύθια; Α, ναι…
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
(Το 2008 ο κήπος δέχτηκε τη στάχτη του Σεν Λοράν και το 2017 έφυγε και ο Μπερζέ. Ο δρόμος μπροστά στον κήπο τώρα ονομάζεται Υβ Σαιν Λοράν, αλλά εξακολουθεί να είναι γεμάτος κόσμο).


Πλατεία Jemmaa el-Fnaa
1. Η πιο πολυσύχναστη πλατεία της Αφρικής
2. το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι
3. Κάποτε χώρος εκτελέσεων
Must: καφές, τσάι ή φαγητό σε κάποια ταράτσα


Πλατεία Rahba Kedima
1. Εκεί που περπατάς μέσα στα σουκς και νομίζεις πως χάθηκες, βλέπεις στο βάθος φως και βγαίνεις.
2. Εδώ υπάρχουν τα πάντα όλα, όπως και στα σουκς δηλαδή, χαλιά, καλάθια, μπαχαρικά, χαμαιλέοντες, χελώνες, καφετέριες κι εστιατόρια στις ταράτσες, είπαμε... τα πάντα όλα
Must: 4 λεπτά περπάτημα και φτάνεις στο Μουσείο Μαρακές.




Bahia Palace
1. Φήμες λένε ότι ο Νίκος Ξανθόπουλος, το παιδί του λαού, ήταν εδώ, όταν έριχναν τα μπετά και τραγουδούσε μαζί με τους εργάτες το "Πετραδάκι πετραδάκι για τα σένα το 'χτισα / της αγάπης το τσαρδάκι κι όμως δε σ' απόκτησα"
2. Εντάξει. 80.000 τετραγωνικά και 160 δωμάτια με βιτρό, σκαλιστά ταβάνια, εσωτερικές αυλές και κήπους, συγγνώμη, αλλά τσαρδάκι δεν το λες.
3. Πάντως τσαρδάκι ή παλατάκι, όποτε έρχονταν οι Γάλλοι ως κατακτητές κι ήθελαν κάπου να περάσουν τη νύχτα, ένα μέρος να ακουμπήσουν το κεφαλάκι τους και να ρημαδοκοιμηθούν, εδώ κατέληγαν.
4. Παραπονιούνται στα σχόλια του TripAdvisor οι διάφοροι καλοπροαίρετοι ταξιδιώτες πως τα δωμάτια είναι άδεια. Εγώ πάντως έβλεπα παντού θαυμασμό κι ενθουσιασμό και πόζες και σέλφι και τι ωραία πλάνα είναι αυτά και σε τι σκηνικό για ταινία μπήκαμε κι άλλα τέτοια πολλά.
5. Ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια του Μαρακές. Bahia = λαμπρότητα. Κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα από τον Ahmed bin Musa στη μνήμη της συζύγου του.
6. Κοντά στην Place des Ferblantiers και στη Mellah.



Mellah
1. Η παλιά εβραϊκή συνοικία του Μαρακές
2. Στα αραβικά σημαίνει αλάτι. Οι Εβραίοι της πόλης πλούτισαν με το εμπόριό του.
3. Το εβραϊκό σουκ ειδικεύεται στα μπαχαρικά αλλά και στο Argan, το superfood του νοτιοδυτικού Μαρόκου.
4. Λένε πως εδώ δε γίνονται παζάρια. Λένε...
5. Μόνο τα ονόματα των οδών θυμίζουν πως κάποτε στην περιοχή κατοικούσαν Εβραίοι.


Marrakech Museum
1. Το 1997 μετέτρεψαν αυτό το παλάτι του 19ου αιώνα σε μουσείο.
2. Εντυπωσιακή η παραδοσιακή εσωτερική αυλή
3. Όπλα, σκεύη και άλλα αντικείμενα
4. Όαση ηρεμίας ειδικά το απογευματάκι λίγο πριν κλείσει.
5. Περισσότερο αξίζει ο χώρος παρά τα εκθέματα.



Τζαμί Κουτούμπια
1. Το μεγαλύτερο στο Μαρακές
2. Το σήμα κατατεθέν της πόλης
3. Ύψος 773 μέτρα.
4. Ολοκληρώθηκε στο τέλος του 12ου αιώνα.
5. Πρότυπο για άλλα διάσημα κτίρια (Giralda στη Σεβίλλη, Hassan Tower στο Ραμπάτ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: