Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

The Favourite

 Αποτέλεσμα εικόνας για the favourite
1. Διαφορετική από τις προηγούμενες ταινίες του Λάνθιμου.
2. Οσκαρικές ερμηνείες
3.Μια βασίλισσα εξαιρετικά φιλάσθενη και μόνιμα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση είναι το διακοσμητικό στοιχείο στον βρετανικό θρόνο το 1702. Ουσιαστικά η χώρα κυβερνιέται από την πιστή της σύμβουλο Λαίδη Σάρα. Όλα αλλάζουν όμως με την εμφάνιση της καινούριας υπηρέτριας.
4. Μαύρο χιούμορ και μια διαφορετική οπτική γωνία

Παιδιά της Σαμαρίνας



Το 1826 ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης βρισκόταν σε εξέλιξη. Η Δεύτερη Πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826).
120 Σαμαριναίοι μαχητές με αρχηγό τον Μίχο Φλώρο μετέχουν στην αθάνατη μακεδονική φρουρά και μάχονται με ηρωισμό στην «Ντάπια», στο πλευρό του στρατηγού Δημήτριου Μακρή, μυημένου στη Φιλική Εταιρεία και ενός εκ των πρωταγωνιστών του Αγώνα στη Δυτική Ελλάδα.
10 Απριλίου 1826
Κατά την ηρωική Έξοδο ο Μακρής έχει αναλάβει να οδηγήσει την αριστερή πτέρυγα της φρουράς, ενώ η Μακεδονική φρουρά ήταν εμπροσθοφυλακή των πολιορκημένων, με συνέπεια να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από τα πυρά των Οθωμανών.
Από τους 120 μαχητές της Σαμαρίνας διεσώθησαν μόνο 33.
Ο θρύλος λέει πως ο καπετάνιος τους Μίχος Φλώρος, βαριά τραυματισμένος, έδωσε στα παλικάρια που σώθηκαν ως τελευταία του επιθυμία τα λόγια του τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας»:
«Κι εσείς παιδιά μωρέ κλεφτόπουλα.
Παιδιά της Σαμαρίνας, μωρέ παιδιά καημένα.
Αν πάτε, πά – μωρ’ πάνω στα βουνά,
ψηλά στη Σαμαρίνα μωρέ παιδιά καημένα.
Τουφέκια να μωρέ να μη ρίξετε.
Τραγούδια να μην πείτε μωρέ παιδιά καημένα.
Κι αν σας ρωτήσει μωρέ η μάνα μου,
η δόλια η αδερφή μωρέ παιδιά καημένα.
Μην πείτε, πεί – μωρέ πως εχάθηκα.
Πως είμαι σκοτωμένος μωρέ παιδιά καημένα
Μα πείτε πως παντρεύτηκα πήρα καλή γυναίκα…».

Οι 33 Σαμαριναίοι, για να μη χαθούν αυτά τα λόγια, τα έγραψαν στις φουστανέλες τους. Αμέσως έγινε μοιρολόι και το έλεγαν οι ντόπιοι όταν έχαναν αγαπημένα πρόσωπα. Αργότερα ντύθηκε με μουσική.