Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Παλατίνος λόφος


Ευκαιρία για ταξιδάκι μπορεί να είναι και το μάθημα που πρέπει να κάνεις στην πέμπτη τάξη και να μιλήσεις για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη. Ψάχνεις και η μια πληροφορία φέρνει την άλλη. Ξεκινάμε;
Ο Μάρκος Τερέντιος Βάρων ήταν πραίτορας και υποστηρικτής του Πομπηίου. Ο Ιούλιος Καίσαρας όχι μόνο τον συγχώρεσε που ήταν εχθρός του, αλλά τον διόρισε διευθυντή της δημόσιας βιβλιοθήκης της Ρώμης. Όλοι οι ακόλουθοι βέβαια έπεσαν να τον φάνε.
- Άρχοντά μου, δεν κάνουμε έτσι δουλειά. Πώς θα διοικήσουμε σωστά για το μεγαλείο της Ρώμης, αν δε διορίσουμε τα «δικά μας παιδιά»;
Και του έκλειναν συνωμοτικά το μάτι. Όλοι. Ακόμη και ο Μάρκος Ιούνιος Βρούτος. Μάλιστα ο Καίσαρας κοίταξε με νόημα τον Βρούτο, ήταν έτοιμος να του πει «Κι εσύ τέκνον;» και μάλιστα στα ελληνικά, αλλά δε μίλησε. Ακόμη κι όταν ο Βρούτος τον ρώτησε «ήθελες να μου πεις κάτι αφεντικό;» εκείνος απέφυγε να πει την ιστορική φράση.
- Άσε μια άλλη φορά, είπε ο Καίσαρας, δε θα χαθούμε.
Ο Μάρκος Τερέντιος Βάρων λοιπόν στη βιβλιοθήκη που διορίστηκε το έριξε στο διάβασμα. Έγινε και μεγάλος συγγραφέας. Έγραψε λοιπόν πως η Ρωμη ιδρύθηκε στον Παλατίνο Λόφο δεκαέξι γενιές μετά τον Τρωικό Πόλεμο., περίπου στο 754-753 π.Χ.
Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση σε αυτό το λόφο οι δίδυμοι Ρωμύλος και Ρέμος βρέθηκαν στο Σπήλαιο Lupercal από την λύκαινα μητέρα που τους ανέθρεψε.
Μη φανταστείτε μεγαλεία και αψίδες και Κολοσσαία, αυτοκράτορες και ύπατους και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Ένα βουρκοχώρι ήταν πάνω σε ένα λόφο με κορυφή σχήματος ρόμβου και η πόλη λεγόταν «τετράγωνη Ρώμη», γιατί ποιος να την πει «ρομβοειδή Ρώμη» χωρίς να στραμπουλήξει τη γλώσσα.
Τέλος, ο λόφος πήρε το όνομα από τη θεότητα Pales που προστάτευε τα κοπάδια και τους βοσκούς.
Α και κάτι ακόμα, ο Παλατίνος είναι ο κεντρικός των επτά λόφων της αιώνιας πόλης και θεωρείται η κατοικία των αυτοκρατόρων.
Γιώργος Γιώτης, 23/9/2017.