Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Λυκαβηττός


 
Ο μύθος λέει πως η θεά Αθηνά κουβαλούσε έναν τεράστιο βράχο από μία λοφοσειρά, τον Αγχεσμό (σήμερα τα υψώματα αυτά τα λέμε Τουρκοβούνια) και πήγαινε στην Ακρόπολη να φτιάξει φρούριο, όταν ξαφνικά πετάγεται μπροστά της ένα κοράκι και της λέει ένα άσχημο μαντάτο. Συγκεκριμένα το κοράκι είπε πως ελευθερώθηκε ο Εριχθέας, ένα μωρό τέρας που η θεά είχε κλείσει σε ένα πιθάρι. Επίσης πληροφόρησε τη θεά πως η Άγλαυρος και η Έρση, οι δύο κόρες του Κέκροπα, του πρώτου βασιλιά της Αθήνας γκρεμίστηκαν από την Ακρόπολη
Η θεά σάστισε. Ο βράχος κύλησε από τα χέρια της κι εκεί που έπεσε έγινε το δεύτερο ψηλότερο σημείο της Αθήνας, ο λόφος του Λυκαβηττού. Στην πρώτη θέση τα Τουρκοβούνια (Αγχεσμός τότε και αργότερα Λυκοβούνια).
Κι επειδή το μαντάτο ήταν θλιβερό, τα κοράκια καταδικάστηκαν να είναι μαύρα.

Ακαδημία Αθηνών


Ακαδημία Αθηνών, κομμάτι της "νεοκλασικής τριλογίας" της Αθήνας. Σχεδιάστηκε το 1859 και στις 20 Μαρτίου 1887 παραδόθηκε ως "Σιναία Ακαδημία από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Τα γλυπτά του αετώματος και τα δύο αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς είναι έργα του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.