Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ο βασιλικός


Πώς είναι δυνατόν να αλλάζουν τα συναισθήματα για το ίδιο φυτό ανάλογα με την εποχή και τους ανθρώπους;
Ο λόγος για τον βασιλικό.
1.   Οι αρχαίοι Έλληνες, που ανακάλυψαν σχεδόν τα πάντα, αγνοούσαν τη συνταγή της σάλτσας πέστο. Ο λόγος; Ίσως επειδή η μυρωδιά του βασιλικού ήταν γι’ αυτούς κατάρα και τρόμαζαν τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν το συγκεκριμένο φυτό, επειδή κάτω από τα φύλλα του κρύβονταν σκορπιοί.
2.   Οι σύγχρονοι όμως Έλληνες ζηλεύοντας γεύσεις προχωρημένες, προσπέρασαν προκαταλήψεις κι άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι βασιλικούς και κουκουνάρια. Τα χρόνια περνούσαν και ο βασιλικός έγινε το φυτό του καλοκαιριού και κατέλαβε τις επτά από τις δέκα γλάστρες στις αυλές και στους δρόμους, για να σημαίνει τελικά «καλή τύχη».
3.   Οι Ρωμαίοι, όχι επειδή έχουν τ’ όνομα, αλλά ως Λατίνοι εραστές είδαν το φυτό διαφορετικά. Για την ακρίβεια ως ερωτικό φίλτρο, γιατί όπως έλεγε και μια γαλατική ψυχή «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι».
4.   Οι Γαλάτες… αφού το έφερε η κουβέντα… όταν έκαναν τελετές εξαγνισμού χρησιμοποιούσαν μαζί με νερό πηγής απαραίτητα και βασιλικό. Τώρα και το μαγικό φίλτρο του δρυίδη Πανοραμίξ ίσως είχε μέσα λίγη εσάνς βασιλικού, αλλά πολύ δύσκολο το βλέπω να επιβεβαιωθεί κάποτε αυτή η υποψία μου.
5.   Οι Αιγύπτιοι, όταν τέλειωσαν τις πυραμίδες, έπρεπε να αρχίσουν τις ταριχεύσεις. Οπότε μέσα στα τόσα φυτά που χρησιμοποίησαν κάτω από τους επιδέσμους, όταν τύλιγαν τις μούμιες, υπήρχε και ο βασιλικός.
6.   Για τους Ινδουιστές ο βασιλικός ήταν το ιερό φυτό και για τον βασιλικό η Ινδία ήταν ο τόπος καταγωγής.
7.   Ο Μέγας Αλέξανδρος βρήκε τον βασιλικό στην εκστρατεία του στην Ινδία και φρόντισε να έρθει στην Ελλάδα.
8.   Το όνομά του φυτού; Αφού στην Ελλάδα το έφερε ένας βασιλέας, πώς αλλιώς να ονομαστεί δηλαδή;

9.   Ένας αρωματικός θάμνος τράβηξε την προσοχή της Αγίας Ελένης, της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν έψαχνε στα Ιεροσόλυμα τον σταυρό του Χριστού. Έσκαψε στις ρίζες του και βρήκε το σύμβολο του Χριστιανισμού και για αυτό στις 14 Σεπτεμβρίου στη γιορτή της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού μοιράζουν βασιλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: